torsdag 29 december 2011

Durumbröd


Bloggens första bröd fick så fint mottagande så här är nu redan nästa bröd, igen enligt ett recept som jag hittade hos Jonna. Det här brödet är mycket enkelt att göra och kräver minimalt med arbete men nog lite tid. Gott blev det! Receptet låter så här:
500 g vatten (kallt)
15 g jäst
600 g vetemjöl
150 g durumvetemjöl
20 g havssalt

Blanda alla ingredienser och knåda med hushållsassistent 20 minuter eller dubbel tid för hand. Flytta över degen i en oljad skål och låt jäsa i rumstemperatur i två timmar eller i kylskåp över natten. Forma två runda bröd av degen och jäs under duk 1-1,5 h. Jag jäste mina direkt på arbetsbänken men Jonnas bröd blev väldigt fina när hon jäste dem i brödkorgar. Värm ugnen och en plåt till 250 grader. Flytta bröden på plåten (på bakplåtspapper) och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda ca 30 minuter och låt svalna på galler.