onsdag 18 april 2012

Bröd med solrosfrön


Det här var ett lättbakat bröd som var förvånansvärt smakrikt trots de enkla ingredienserna. Receptet är förstås från Jonna, hon har hur många bra (bröd)recept som helst på sin blogg så det lär bli flera recept därifrån snart igen.


För två bröd behövs

300 g grahammjöl
200 g jästbrödsvetemjöl (vet någon vad motsvarande heter i Sverige?)
10 g jäst
12 g salt
385 g vatten
Solrosfrön, ca 100 g

Smula jästen med mjölet. Tillsätt vatten och salt. Tillsätt också solrosfrön men spara några för dekoration. Knåda - helst i maskin - i ca 10 minuter. Låt degen jäsa ca en timme eller tills volymen fördubblats.
Dela degen i två bitar, forma till två avlånga bröd och lägg i smorda och bröade formar. Täck med duk och låt jäsa ca en timme. Pensla ytan med lite vatten och strö på solrosfrön. Grädda i 220 grader i mitten av ugnen i 15-20 minuter.