måndagen den 30:e januari 2012

Vides Blixtentårta


Vide har firat sin sexårsdag och ville gärna ha en Blixtentårta. Det var viktigt att det var Blixten i Cars 2 som är lite annorlunda den än i Cars 1. Största skillnaden är väl att Blixten i Cars 2 har en pokal på motorhuven så den försökte jag få med, men annars såg jag inte så stora skillnader mellan de olika versionerna av Blixten... Jag gjorde Blixten  ganska stor och tyckte att han inte behövde så mycket annat sällskap men för att ändå göra något lite extra av tårtan valde jag att täcka den med svart marsipan.


Tårtan bestod av tårtbotten smaksatt med kakao, mintchokladmousse och päronmousse (gjord som fruktmousse men på enbart päron). Den var spacklad med chokladfudgefrosting med svag mintsmak då en del av chokladen var mintchoklad och täckt och dekorerad med marsipan.




lördagen den 28:e januari 2012

Matias pingvintårta


Matias som är lillebror till Joel har firat sin ettårsdag idag. En tårta med något roligt vintertema fick det vara, och pingviner är ju skojiga så med Matias mamma kom vi överens om att pingviner som leker i snön kunde vara en bra idé. Det var riktigt roligt att göra den här tårtan!

Här drar en pingvin sin kompis i pulka...

...medan en annan lyckligt gör snöänglar. Så tycks det finnas en pingvin som inte alls gillar kylan och står stilla och fryser trots både halsduk och öronlappar.

Den här pingvinen övar sig på att åka skidor men håller visst på att åka utför kanten på tårtan...

Tårtan bestod av tårtbotten smaksatt med kakao, fylld med hallonmousse och chokladmousse. Den var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj och täckt och dekorerad med marsipan.

Ett antal minibrowniecupcakes med mjölkchokladfrosting dekorerade med snöflingeströssel gjorde jag också till kalaset.

torsdagen den 26:e januari 2012

Goda vaniljcupcakes

Om några veckor skall jag hålla min första kurs i att baka cupcakes och det är både roligt och lite nervöst. Inför den har jag prövat några nya recept på cupcakes (alltid hittar man på någon ursäkt att pröva recept…) och ett som var riktigt bra var Manuelas bästa recept på vaniljcupcakes.
Den här mängden ger 10-12 normalstora cupcakes, och jag har översatt de flesta mått till gram då jag tycker om väga ingredienserna:
100 g rumsvarmt smör
130 g finkornigt socker
0,5 tsk vaniljpulver*
2 ägg
150 g mjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl grädde
(ev. 1 tsk sponge cake stabilizator, jag gjorde dem utan och det funkade bra)
Vispa smör, socker och vaniljpulver. Tillsätt äggen, ett i taget under omvispning. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och blanda ner i smeten tillsammans med grädden. Fördela smeten i formar och grädda i 200 grader i mitten av ugnen i 15-18 minuter.

* Vaniljpulver som jag efterlyste här och som jag sedan tack vare läsartips hittade på Punnitse & Säästä.
För att få en roligare bild dekorerade jag snabbt några cupcakes med en marsipanrundel och stjärnor i sockermassa som jag gjorde för ett tag sedan till en tårta men aldrig använde till den tårtan.

onsdagen den 25:e januari 2012

Mariannebrownies

Till Bamsegruppens första möte för i år gjorde jag enkla mariannebrownies. Trots att de är väldigt behändiga att göra lyckades jag inte helt med dem, de blev alltför kladdiga och var svåra att skära i bitar och för att de överhuvudtaget skulle gå att hantera fick jag placera dem i pappersformar. Men jag har gjort dem förut och då blev de bra, så receptet är det inget fel på. Kom sedan på att jag av någon anledning hade för låg ugnstemperatur så det var nog därför de inte var helt färdiga när jag tog ut dem ur ugnen... Och nog är det ju ändå godare med för kladdiga än för torra brownies! Drygt 24 bitar blir det av det här:

150 g mörk choklad
150 g smör
2,5 dl socker
3 ägg
2 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
150 g (en påse) Marianne Crush

Smält choklad och smör i en skål i micron och låt svalna en aning. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt chokladblandningen i äggblandningen. Blanda ner mjöl, vaniljsocker och Marianne Crush. Häll smeten i en form på ca 25 * 30 cm klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter. Låt svalna, ställ in i kylskåp till följande dag och skär i bitar.


En paj gjorde jag ju också till mötet, köttfärs och tomat var fyllningen den här gången.

måndagen den 23:e januari 2012

Apelsincupcakes med vita blommor


Jag gjorde några cupcakes till ett möte svärmor skulle ha och valde att göra dem i vårliga färger - så här gula var de ändå inte men i väntan på vårsolen blir bilderna lite tråkiga. Cupcakesen bestod av enkla ljusa cupcakes smaksatta med rivet apelsinskal (från två apelsiner) och hackad vit choklad (50 g). Ovanpå har jag spritsat cream cheese frosting som jag pudrat med havtornspulver. Havtornspulvret som sådant har väldigt stark syrlig smak men jag misstänker att smaken inte märks så mycket på frostingen, det är nog mest för utseendets skull jag använde det här. Blommorna är gjorda i sockermassa.

Minns ni förresten muffinsformarna jag skrev om här, och som Vibeke sedan skickade till mig? Jag blev jätteglad när jag för någon dag sedan hittade sådana i min vanliga matbutik, de är de absolut bästa formar jag prövat och nuförtiden är de nästan de enda jag använder. Den dag när (om) de kommer också som minimuffinsformar är jag riktigt nöjd! Ja, eller vilka minimuffinsformar som helst, tycker det är tråkigt att sådana ännu inte säljs i vanliga butiker.

Färgglada formar!

fredagen den 20:e januari 2012

Fågelskådare på äventyr


För ett tag sedan tog Idas moster kontakt och undrade om jag ville göra några tårtor till en tillställning där läraren i biologi och geografi i skolan hon jobbar i idag skulle avtackas vid pensioneringen. Det ville jag ju gärna, speciellt eftersom jag har haft samma lärare när jag själv gick i samma skola, och efter att det blev klart att transporten på över 200 km ordnar sig var det bara att börja fundera på dekorationerna.


Jag ville gärna göra lite roligare tårtor och efter att ha funderat en hel massa på vad jag skulle göra tyckte jag de blev ganska bra till slut. Utgångspunkten var fågelskådning som är en kär hobby för läraren, och som pensionär lär han ju ha ännu mera tid för sin hobby. Men få se om det kommer att gå som på tårtorna när han är på sina fågelskådarfärder?

Ute på sin fågelskådarfärd får fågelskådaren syn på något som gör honom minst sagt förvånad - en pingvin och en isbjörn kommer åkande på varsitt isflak! Haren ser också lite fundersam ut. Kikaren läggs åt sidan och kameran finns nära till hands för att ta bilder. Ni ser väl att ryggsäcken är en Fjällräven Kånken?

Hur kommer det sig förresten att en pingvin och en isbjörn vistas tillsammans? Och dessutom här, i vår skärgård? Undrar om ens en geografilärare kan förklara det. Kan det möjligtvis ha något med klimatförändringen att göra?


Tårtorna var lika till innehållet och bestod av tårtbotten smaksatt med kakao fylld med chokladapelsinmousse med ett tunt lager apelsinmarmelad under. De var spacklade med smörkräm smaksatt med vanilj och täckta med marsipan. Dekorationerna marsipan.

Pingvinen är road över påhittet medan isbjörnen tar det lugnt och njuter av tillvaron.

onsdagen den 18:e januari 2012

Brownies med jordnötssmak

Det här var igen ett recept på brownies som verkade för bra för att inte göras och för den som tycker om jordnötssmak är det här riktigt goda brownies. Jordnötssmaken är inte så stark men nog tydlig. Några ändringar har jag gjort i receptet jag hittade Kotiliesis väggkalender för 2012 (men nej, vi har inte den kalendern på väggen). Så här gjorde jag, och det blir ca 20-24 bitar av det här:

150 g mörk choklad (jag hade 70 %)
100 g smör
4 msk jordnötssmör
3 ägg
1 dl socker
1 dl mörkt muscovadosocker
2 dl vetemjöl
0,5 dl kakaopulver

Dela choklad och smör i bitar, lägg i en skål och smält i micron, 30 sekunder i taget. Rör om emellan. Tillsätt jordnötssmöret och låt chokladblandningen svalna. Blanda mjöl och kakaopulver i en skål. Vispa ägg och socker i en annan skål. Tillsätt den avsvalnade chokladblandningen i ägg-sockervispet, tillsätt också mjölblandningen. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en fyrkantig form (ca 20 * 30 cm) som du klätt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter - mina blev en aning torra så grädda eventuellt lite kortare tid, 25 minuter kanske? Låt svalna, ställ in kylskåp över natten och skär i bitar.


måndagen den 16:e januari 2012

Felix Blixtentårta

Igår firade Felix sin femårsdag och en tårta med Blixten och Finn McMissile eller Bärgarn på en bilbana ville han ha på sitt kalas. Jag valde att göra Finn McMissile som var en helt ny bekantskap för mig. Han är en ganska tuff men stilig bil och helt enkel var den bilen inte heller att göra, jag gjorde nog om honom några gånger tills jag blev nästan nöjd.


Liksom mumintårtan som var till Felix lillebror bestod den här av tårtbotten smaksatt med kakao, hallonmousse men mjölkchokladmousse i stället för mörk chokladmousse. Den var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj och täckt med marsipan. Dekorationerna är gjorda i marsipan och Finn McMissile sprayad med pärlemorspray för att vara så där blänkande som han skall vara.

Till kantdekorationen tog jag lite inspiration från Cars 2-filmen där bilarna kör i olika storstäder. Det är alltså stadssiluetter runt kanten fast det kanske inte syns så bra på bilderna. Och så är det natt med stjärnhimmel.

söndagen den 15:e januari 2012

Steg-för-steg: Att fylla en tårta

Ända sen jag började blogga har jag nu och då fått förfrågningar om steg-för-steg beskrivningar, och äntligen passade jag på att ta några bilder när jag fyllde en tårta. Många gör säkert på samma sätt som jag, så gott som identiska beskrivningar har jag sett åtminstone hos Linda och Erika.


Jag börjar med att klä formen jag bakat bottnen i med färskfolie. Två långa remsor färskfolie brukar vara tillräckligt.

Jag delar oftast bottnarna i tre delar. Enklast går det att dela en kall tårtbotten, antingen så att du gjort den dagen innan du delar din botten eller så delar du en botten som varit fryst och inte tinat helt och hållet. Jag fyller mina tårtor "upp-och- ner", d.v.s. den botten som blir överst på tårtan lägger jag underst i formen. Detta gör att den sidan som sedan kommer överst när man stjälper upp tårtan är rak och snygg. I det här skedet fuktar jag den botten jag just lagt i formen. Som vätska använder jag oftast en sockerlag som jag kokar på socker och vatten, till en normalstor tårta är 3 dl vatten och 30 g socker lämpligt. Ibland smaksätter jag sockerlagen med citronsaft eller kaffe, det beror lite på vilken fyllningen är.

Sen är det dags att fylla tårtan. Det är inte så viktigt att bre ut fyllningen ända till kanterna när den ändå pressas ut av tyngden från nästa lager fyllning och bottnar. Om man har en fyllning som är väldigt lös när man gör den får den gärna stelna en stund i kylskåpet innan man fyller tårtan, men så väldigt länge behöver man inte vänta då formen hindrar fyllningen från att åka ut ur tårtan. Just den här tårtan är fylld med färskostkräm smaksatt med lemon curd och bitar av vit choklad, och den skall en grupp marthor få smaka på efter att jag hållit en kort tårtkurs för dem.

När tårtan är fylld packar jag in den ordentligt med färskfolien jag hade klätt formen med.

När jag packat in tårtan brukar jag ännu lägga en tyngd ovanpå, en tallrik med t.ex. en mjölkburk eller juiceburk. Då pressas bottnar och fyllning ihop och tårtan blir rak och fin när den vilat i kylskåpet, gärna till följande dag. Och, råkar man ha många tårtor i kylskåpet samtidigt tar de inte så mycket plats när man bra kan stapla dem ovanpå varandra på det här sättet.

Efter detta är det dags att spackla tårtan. Om det har jag skrivit kort här, och få se om det någon dag kommer ett utförligare inlägg om det också men med den här takten på steg-för-steg inlägg blir det väl om några år...

lördagen den 14:e januari 2012

Giselas födelsedagstårtor

I år hade jag äntligen möjlighet att baka Giselas födelsedagstårtor - när Gisela fyllde ett hade jag annat att göra och när Gisela fyllde två hade vi ettårskalas, men i år passade det alltså bra. Gisela gillar prinsessor och rosa så en riktigt rosa prinsesstårta var önskemålet om ena tårtan och den andra tårtan fick vara en muminmammatårta uppiffad med några rosa blommor.

En prinsesskrona tycker jag nästan måste finnas på en prinsesstårta, så en sådan fick det bli. Med den tyckte jag det passade bra med stora blommor i mörkare rosa och silverströssel. Till kanten har jag använt en utstickare som var ett av de allra första verktyg jag skaffade när jag började göra tårtor, sen har jag nästan glömt bort det men nu kom det väl till pass. Men vad tråkigt att man ser spår av limmet jag använde för att fästa strösslet...

Muminmamman ser ut som muminmamman brukar, och med henne tycker jag små blommor på grön botten passade bäst.

Tårtorna bestod båda av tårtbotten smaksatt med kakao, prinsesstårtan var fylld med vit chokladmousse och jordgubbsmousse, muminmamman med vit chokladmousse och blåbärsmousse. Båda var spacklade med smörkräm smaksatt med vanilj och täckta med marsipan. Dekorationerna till största delen marsipan förutom kronan och bokstäverna på prinsesstårtan som var gjorda i flower paste och muminmamman som var gjord i sockermassa. Kronan var sprayad med pärlemorspray och de stora rosa blommorna penslade med glitterpulver.

onsdagen den 11:e januari 2012

Cookies med blåbär och mjölkchoklad

Till Joels kalas gjorde jag också cookies, den här gången med bitar av mjölkchoklad och blåbär. Mycket goda och lagom sega blev de. Jag utgick från receptet på russinkanelcookies och gjorde så här:

Till ca 12 st behövs
115 g mjukt smör
1,25 dl farinsocker
1,25 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 stort ägg
2,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
0,5 tsk bikarbonat
5o g torkade blåbär (från Biokia)
75 g finhackad mjölkchoklad

Vispa smör och socker och vispa sedan ner ägget. Tillsätt vaniljsockret. Blanda de torra ingredienserna i en skild skål och tillsätt i smeten. Klicka ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt, lämna mycket mellanrum mellan kexen för de flyter ut i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i 180 grader i 14-16 minuter.

tisdagen den 10:e januari 2012

Joels tvåårskaka


Idag fyller vår yngsta pojke Joel två år och i söndags firade vi honom lite i förskott. Födelsedagskakan var av enklaste och godaste slaget, kladdkaka (dubbla satsen bakad i en form på 26 cm i diameter), med ganache, florsocker, m&m's och silverdragéer. Vispgrädde hade vi till, förstås. Att det alltid kan vara så gott med kladdkaka! Födelsedagsbarnet tyckte också mycket om sin kaka, men nog kan det ju hända att han vill ha en mera dekorerad version sedan när han bättre kan berätta sina önskemål. Gissar att det var sista gången jag bestämde hurdan kaka jag bakar.


söndagen den 8:e januari 2012

Dopdekoration med Pingu

Den här dekorationen postade jag tidigare i veckan till en liten pojke som döpts idag. Liksom den jag postade senast var önskemålet en liten Pingufigur tillsammans med en baby. Babyn hade helst fått vara en vaken sittande baby men jag tänkte att en liggande baby nog klarar bättre av att åka postpaket så det fick bli en sådan. Dekorationen är gjord i marsipan.

lördagen den 7:e januari 2012

Bröllopstårta med kinuski, tranbär och rosor

Den här tårtan gjorde jag till ett litet bröllop som firats idag. Önskemålet var en tårta helt täckt i kinuski, dekorerad med tranbär och rosor. Jag var mycket tveksam till om jag skulle klara av att täcka en tårta i kinuski och föreslog några gånger att jag skulle ha täckt den med marsipan men brudparet ville så gärna ha just kinuskitårta så jag gjorde vad jag kunde. Slutresultatet blev väl ungefär som jag trodde, uppe på tårtan blev kinuskin fin men kanterna blev mindre fina... Därför finns det inga bilder från kanten av tårtan, ni får se (alltför mörka) bilder av dekorationerna i stället.

Rosorna skulle vara i vitt och champagne. Hoppas jag lyckades med champagnefärgen! Jag tycker det blev fint med tranbären på, de piggade upp mycket med sin vackra röda färg.

Tårtan bestod av ljus tårtbotten fylld med kinuskimousse och tranbärsmousse (gjord som svartvinbärsmousse). Den var täckt med kinuski kokad på 4 dl grädde och 4 dl farinsocker. I stället för att göra kulprovet gjorde jag som Pullahiiri tipsat och kokade kinuskin tills den var 110 grader, mycket behändigt att göra så här! Rosorna var gjorda i sockermassa, bladen i marsipan och båda var sprayade med mycket glitterspray. Tranbären lade jag på tårtan som frysta och penslade dem - ett och ett - med gelé gjord på gelésocker.

Till bröllopet gjorde jag också många mini-brownie cupcakes med mjölkchokladfrosting och vita blommor i sockermassa. Också de här blommorna fick en rejäl dos glitterspray över sig.

onsdagen den 4:e januari 2012

Chokladapelsinrulltårta

Jag hade nog trott att jag skulle baka rulltårtor oftare än en gång per år, ändå gick det visst ett år sen den senaste. Också den här gången gjorde jag den till svärmor men i samma veva fick jag snabbt baka en till åt oss själva när barnen absolut ville ha "rullkaka". Bottnen är gjord enligt Leilas recept med ett extra ägg i smeten och fyllningen är en variant av chokladkrämen:

2 dl grädde
2 msk kakaopulver
2 msk socker
200 g färskost med apelsinsmak

Blanda kakaopulver, socker och grädde och låt stå i kylskåp minst en halvtimme. Tillsätt sedan färskosten och vispa upp till en fluffig kräm.

Rulltårtan är dekorerad med grädde, konserverade mandarinklyftor och mockabönor