fredagen den 29:e juni 2012

Arthurs och Sofias doptårta


Idag har Arthur som är Edwards lillebror och Sofia som är Olivias lillasyster döpts på gemensamt kusindop och så här såg deras stora gemensamma doptårta ut. Jag fick ganska klara önskemål om tårtans utseende; Arthur är född i USA, i Kalifornien, så därför skulle USA finnas med på en del av tårtan, Finland på andra, och så Golden Gate (ja, det är Golden Gate, inte en säng som vår tvååring tyckte) som förbinder båda delarna, med babyn i båtar i varsin ända av bron. Flaggorna fick också gärna finnas med. 


Lite fick jag ändå att fundera på hur jag skulle göra tårtan, först hade jag nog tänkt mig dekorationer i 3D-format men tror det hade blivit lite ostadigt med bron... och när jag väl bestämt mig för hur jag skulle göra bron tyckte jag det blev bäst att också göra babyna som jag gjort många babyn i vagnar förut (på bl.a. Sofias storasysters Olivias doptårta). 


Tårtan bestod av tårtbotten smaksatt med kakao, fylld med vaniljmousse, chokladmousse gjord på mörk choklad och jordgubbsmousse. Den var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj och täckt och dekorerad med sockermassa.

"Stjärnorna" (små sockerpärlor) på USAs flagga har jag inte räknat, men antalet ränder stämmer!


torsdagen den 28:e juni 2012

Britatårta till midsommar

På midsommaraftonen hade vi en den här sommarens vackraste sommardagar. Sedan dess har det mest regnat...

Bättre sent än aldrig kommer här en bild på årets midsommartårta. Färska jordgubbar hör ju absolut till och i år bestämde jag mig för att kombinera dem med en Britatårta (eller Pinocchiotårta, Herrgårdstårta, Glömmingetårta...kärt barn har många namn). Det finns en massa olika recept på den här tårtan och den här gången gjorde jag bottnarna enligt ett som jag hittade på Maku.fi. En del recept på Britatårtor ger alltför tunna och svårhanterliga bottnar men det här var bra så här är det på svenska också:
150 g mjukt smör
1,5 dl socker
4 äggulor
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk

4 äggvitor
2 dl socker

Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt äggulorna. Blanda mjöl och bakpulver, tillsätt. Blanda till sist ner mjölken. Bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Vispa äggvitorna ganska hårt, tillsätt sockret och vispa till en fast maräng. Bred ut marängen över bottensmeten. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter tills marängen har fin färg. Låt svalna. Dela bottnen på hälften, flytta över ena bottnen på serveringsfat, fyll enligt önskemål och lyft den andra bottnen över. Fyll tårtan högst några timmar innan servering så blir den inte mosig. Dekorera.

Jag fyllde och dekorerade tårtan med ett riktigt tunt lager lemon curd, 4 dl vispad grädde och massor med delade, färska jordgubbar.


Månadens sötsak är friskt och den här tårtan blir mitt bidrag till det temat.


måndagen den 25:e juni 2012

Godistårta 2.0


Idag fyller vår äldsta pojke åtta år. I går, som avslutning på midsommarhelgen hade vi hans kalas, och han fick också en godistårta. Eftersom vi firade honom på landet blev både fyllning och dekoration enkla, tårtan var fylld fruktbitar (ananas, papaya, persika) och vispad grädde och dekorerad med mera vispad grädde, jelly beans och ljus i olika färger. Glad och färggrann blev den ju i alla fall!


torsdagen den 21:e juni 2012

Kladdkaka med nutella och blåbär


För några dagar sedan firade vi vår sexåring igen tillsammans med Samuel som fyllt tre och Samuels familj. Kladdkaka passar alltid att bjuda på och den här gången blev det en variant med nutella och stora blåbär. Kladdkakan gjorde jag som den exotiska kladdkakan men så att jag bytte ut allt mjöl mot hasselnötspulver och det funkade bra! Jag gjorde två kakor och satte ihop dem med nutella emellan och ovanpå, en hel burk nutella gick det åt... gott blev det!



Med den här kakan passar jag också på att önska alla en glad midsommar!


onsdagen den 20:e juni 2012

Alex Angry Birds-tårta


Idag har Alex firat sin fyraårsdag och jag har fått göra min första Angry Birds-tårta. Det fick gärna vara en kinuskitårta så dekorationerna blev därför av enklare slaget, men jag fick i alla fall modellera några Angry Birds-fåglar och det var riktigt roligt! Jag tog modell av ett födelsedagskort som vår sexåring fick för några veckor som pryddes av Angry Birds i partyhattar, och så vaktar de ett ägg i presentförpackning.


Runt kanten på tårtan blev det kexrullar i stället för grädde (som det oftast är på kinuskitårtor). Rullarna passade ju ganska bra i det här sammanhanget.


Tårtan bestod av ljus tårtbotten fylld med vaniljmousse och chokladmousse gjord på mjölkchoklad. Den var täckt med kinuski (1,5 dl farinsocker och 1,5 dl grädde kokas i ca 20 minuter) och så var det då kexrullar runt kanten. Dekorationerna är marsipan och sockermassa.


tisdagen den 19:e juni 2012

Jordgubbsbakelser med cashewgrädde


Jag undrar om familjen börjar tröttna på mina raw food-experiment - de här jordgubbsbakelserna fick inte bästa betyget - själv tyckte jag ändå om dem så jag lägger upp bilder och recept här i bloggen om någon vill pröva eller komma med förbättringsförslag. Och jag fortsätter med raw food-bakverken!

Bakelserna bestod av en botten gjord på en mix av torkade fikon, lite vatten, valnötter och kokosflingor, fyllda med cashewgrädde och färska jordgubbar. Bottnen var god men lite för lös, bottnen jag hade i denna paj har bättre konsistens men det är ju alltid skoj att testa nya smaker. Cashewgrädden som jag haft på "recept att pröva"-listan länge smakade inte så mycket, bara lite vanilj, den kunde kanske ha behövt lite sötning för att smaka mera. Men den blev väldigt fluffig och gräddlik och jag tyckte i alla fall den passade bra med jordgubbarna. Cashewgrädden gjorde jag så här:

100 g cashewnötter, blötlagda i några timmar
1 dl vatten 
lite vaniljpulver

Mixa allting till en jämn massa. Vill man ha lösare grädde tillsätter man mera vatten. Vill man ha grädden sötare kan man använda agavesirap, päronsaft eller apelsinsaft (som jag sett att Cecilia haft).

Det fanns jordgubbar i fyllningen också.


måndagen den 18:e juni 2012

Fröknäcke


Jag har aldrig bakat knäckebröd förut men efter att på olika bloggar (främst bloggar om LCHF-kost) sett olika recept på fröknäcke som sett så goda ut ville jag också pröva, jag tycker om allting som innehåller nötter och frön. Jag fastnade för ett recept på Åses blogg och de blev faktiskt jättegoda, svåra att sluta äta! De var väldigt enkla att göra och både kolhydratfattiga och glutenfria.

1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl hela linfrön
2 msk pofiber (finns i vanlig matbutik, oftast bland nötter och frön)
1 msk fiberhusk (finns i kryddhyllan)
0,5 dl kokosolja, gärna utan smak men jag använde sådan med smak.
2,5 dl kokande vatten
½-1 tsk havssalt

Blanda alla torra ingredienser. Smält kokosfett i en kastrull, tillsätt vatten och koka upp. Häll därefter vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt. Smaka av att smeten är lagom salt. Låt stå och svälla en stund medan ugnen värms till 150 grader, häll sedan upp på en plåt med bakplåtspapper och sprid ut till en tunn kaka med t.ex. en slickepott. Grädda i mitten av ugnen i 150° i ca 45-60 minuter. Ta ut och markera fyrkanter med en pizzaskärare. Sänk temperaturen till 50 grader och låt stå och torka i ett par timmar.


lördagen den 16:e juni 2012

Bröllopstårta i fyra våningar


Minns ni den svartvita testtårtan jag gjorde i vintras? I dag var den stora dagen för brudparet, och så här såg tårtan ut. Eller så här såg tårtan ut så långt som jag gjorde den, innan serveringen dekorerades den sedan med riktiga pioner men den versionen har jag tyvärr ingen bild av. Riktigt spännande var det i alla fall att bygga tårtan i ställningen som brudparet hyrt. Jag hittade några goda råd som jag följde och eftersom jag inte har så många bilder av själva tårtan att visa så visar jag också några bilder på hur tårtan gjordes.

Så här såg tårtfaten ut på undre sidan. De var ojämna och därför ostadiga men tack vare tips jag hittade förstod jag att ställa faten i tårtformar och på det sättet hölls de stadiga medan jag täckte och dekorerade tårtorna. Jag transporterade också tårtorna med formarna som stöd.


Här är en tårta uppstjälpt på fatet som står på en form. Bottnen var vanlig ljus tårtbotten och fyllningen var ju hallonmousse och kinuskimousse, båda utan gelatin.



Tårtan var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj. Enligt samma tips som jag länkade till ovan skulle man göra hål i tårtan innan man täcker den med marsipan för att på så sätt få ett snyggare slutresultat. Hålet gjorde jag med hjälp av rören som hörde till ställningen (syns på några av bilderna).



Efter att tårtan var täckt var det enkelt att bara göra ett kryss i marsipanen där hålet fanns...




...och sen sätta röret på plats. 


Så här långt kunde jag göra tårtorna klara. Innan servering gällde det sedan att skruva ihop ställningen (jag testade själv innan och det funkade ju) och dekorera tårtorna. Storleken på bottnarna var 32 cm (11 ägg), 26 cm (6 ägg), 20 cm (4 ägg) och 16 cm (3 ägg), beräknade att räcka till drygt 90 personer.


torsdagen den 14:e juni 2012

Bananfudge (nyttig!)


Lite nyttigheter ännu så här mitt i veckan innan veckoslutet då det utlovas mera traditionella bakverk. I motsats till de flesta recept på raw food-godis innehåller det här godiset inte nötter, och ingen torkad frukt heller. Sötman kommer från bananer och på köpet får man en ganska kraftig banansmak som till och med tog över smaken från kokosoljan så man måste nog tycka mycket om bananer och mörk choklad för att tycka om de här (i vår familj var det bara jag som gillade godiset, fast det klagar jag inte över). 


För 8-10 mättande bitar behövs

4 rejäla msk kokosolja
1 väl mogen banaan
2 (eller mera, jag hade kanske 5...) msk kakaopulver
en nypa salt
1 tsk kanel (kanelsmaken märktes inte så ta gärna mera)

Mixa alla ingredienser. Platta ut i en liten frysask klädd med plastfolie, låt stelna i kylskåp över natten. Skär i bitar. De här var som fudge skall vara, smulig men ändå kompakt och mjuk.

söndagen den 10:e juni 2012

Lucumabollar


Här är ett recept på nyttiga bollar som innehåller varken dadlar, valnötter eller kokos. Jag tycker nästan varianterna med dadlar ger mera smak men inte var det något fel på de här heller. Lucumapulver passade jag nu på att pröva för första gången. Jag använder inte så gärna produkter som man bara får i olika specialaffärer (lucumapulver finns t.ex. på Ruohonjuuri och Punnitse & Säästä) men ju mera jag läser om olika ingredienser man har i t.ex. raw food, desto nyfiknare blir jag, så jag köpte ändå en påse lucumapulver häromdagen. 


Jag vet inte om det var på grund av lucumapulvret, aprikoserna eller pekannötterna men bollarna hade faktiskt en svag kola-aktig, nästan lite bränd, smak. För ca 10 bollar behövs

70 g pekannötter
50 g torkade aprikoser (gärna blötlagda över natten, annars måste du sätta till lite vatten när du gör bollarna)
25 g kakao
2 msk lucumapulver
en nypa havssalt
lucumapulver att rulla bollarna i

Mixa alla ingredienser förutom pulvret du skall rulla bollarna i. Forma till bollar och rulla i lucumapulver. Pulvret gör att bollarna känns lite sträva när man äter dem så om man vill undvika det kan man rulla dem i t.ex. sesamfrön, kokosflingor eller mandelpulver.

onsdagen den 6:e juni 2012

Mandelpraliner (nyttiga!)


Serien med nyttigare bakverk fortsätter, den här gången blev det godis i form av små praliner. I orginalreceptet kallas pralinerna fudge men jag tycker de var för torra för att kallas fudge, goda var de i alla fall!


Jag halverade receptet och fick 15 st praliner så här:

1 cup (ca 2,4 dl) mandlar
2 msk agavesirap (denna använder jag, finns i vanliga butiker på sockerhyllan)
2-3 msk kakaopulver
0,5 dl valnötter

Mixa mandlarna till "smör". Jag slutade lite innan, mixern blev så varm...kanske därför de blev lite torra? Tillsätt agave, kakaopulver och valnötter och mixa till en jämn deg. Tryck ut degen i en pralinform eller i en liten form klädd med plastfolie. Låt stå i kylskåp minst två timmar innan du lossar pralinerna från formen eller skär plattan i bitar. Man behöver alltså inte en pralinform för att göra det här godiset, lika bra kan man platta ut degen i en liten form klädd med plastfolie. Jag har i alla fall en pralinform av silikon som jag köpt för flera år sedan för att göra chokladpraliner men det har sedan aldrig blivit av så nu passade jag på att äntligen testa formen.


söndagen den 3:e juni 2012

Bröllopstårtor till M&K


Igår  gifte sig Matilda och Kristoffer och ville gärna ha bröllopstårtor i samma stil som jag gjort förut. De ville att blommorna skulle vara syrenlila och så fick det finnas några gröna blad med. Medan jag dekorerade tårtorna var jag lite osäker på hur jag skulle få bladen att passa in men kanske det blev okej till sist, det piggar ju nog upp med lite grönt bland allt det lila och vita.


Egentligen hade hela namnen fått stå på våningstårtan men den var liten och namnen ganska långa så det blev bara initialerna, och de finns också på de två större tårtorna (syns väldigt dåligt, det var mörkt och regnigt när jag tog bilderna).


Tårtorna bestod av tårtbottnar smaksatta med kakao och bitar av mörk choklad, fyllda med hallonmousse och lemon curd-mousse. De var spacklade med smörkräm smaksatt med vanilj och täckta med marsipan. Blommorna var sockermassa, bladen marsipan och runt kanten fanns ett lila sidenband. Tårtorna var helt laktosfria.



lördagen den 2:e juni 2012

Oscars studenttårtor


Idag är det de nya studenternas stora dag och Oscar var en av dem som tagit studenten. Han ville gärna ha en tårta i form av en studentmössa, med en röd ros på, och en gräddtårta dekorerad med en fotboll, en liten studentmössa och en liten röd ros.


Båda tårtorna är lika till innehållet och bestod av ljusa tårtbottnar fyllda med vaniljmousse och jordgubbsmousse. Marsipantårtan var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj och täckt och dekorerad med marsipan. Gräddtårtan var täckt med ganache och grädde. Dekorationerna marsipan.


 Dekorationen på gräddtårtan skulle vara inspirerad av fotbollslaget AC Milans färger, och jag tyckte det blev ganska snyggt med en svartrödrandig platta som underlag till de små dekorationerna.